A A A
Ultimele Stiri

Sărbătoarea Botezului Domnului la Parohia Românași

Meteo


www.episcopiasalajului.ro

EPISCOPIA SALAJULUI 

Preotul Gheorghe Gherman

Începând cu 1 august 1977, a fost numit ca părinte sufletesc al credincioșilor din această parohie PC Pr. Gheorghe Gherman. Preacucernicia Sa s-a născut în anul 1954, luna august, ziua 15, în satul Popteleac, comuna Gârbou, județul Sălaj, dintr-o familie de creștini ortodocși români, Andrei și Nina, de ocupație agricultori, fiind al doilea copil.
Cursurile școlii primare le-a urmat în satul Popteleac între anii 1961–1965, iar cursurile gimnaziale le-a urmat în localitatea Gârbou între anii 1965–1969. În toamna anului 1969 a început cursurile Liceului de Cultură Generală, secția reală din orașul Jibou, județul Sălaj, pe care l-a absolvit în anul 1973 când a obținut diploma de bacalaureat. În același an a susținut examenul de admitere la Institutul Teologic Universitar din Sibiu și a fost declarat admis. În toamna aceluiași an a satisfăcut stagiul militar la Sf. Gheorghe, județul Covasna, ca militar cu termen redus la unitatea de vânători de munte, făcând parte din prima generație de teologi obligați să facă armata. Între anii 1974–1978 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu. După absolvirea anului III, s-a căsătorit cu tânăra Buhățel Lucia, de profesie învățătoare, iar apoi, la 21 august 1977, a fost horotonit ca diacon și la 22 august ca preot pe seama acestei parohii. În anul 1977 și-a continuat cursurile anului IV, secția fără frecvență la același Institut, pe care le-a absolvit în sesiunea din iunie 1978. În luna septembrie a aceluiași an a susținut examenul de licență la catedra de Patrologie si Ecumenism, sub îndrumarea P.C. Diac. Prof. Dr. Constantin Voicu.
De la instalarea în această parohie a desfășurat o vastă activitate pentru buna administrare a parohiei, pentru păstrarea credincioșilor în sânul sfintei biserici și readucerea la credință a celor rătăciți.
A efectuat următoarele lucrări gospodărești administrative:
- În fața bisericii și a casei parohiale am construit un gard din beton;
- În toamna anului 1977, după instalare, a început refacerea din temelii a casei parohiale, lucrare pe care a terminat-o în toamna anului 1978;
- În anul 1979 în filia Poarta Sălajului a schimbat acoperișul bisericii din țiglă, cu tablă zincată, a tencuit interiorul bisericii și a refăcut exteriorul acesteia, stropindu-l cu ciment și culoare;
- În anul 1980 a început pictarea în tehnica tempera a bisericii din filia Poarta Sălajului, lucrarea a fost realizată de către pictorul Prof. Coriolan Munteanu din Cluj–Napoca și terminată în anul 1981.
- În toamna aceluiași an, ziua de 20 septembrie, biserica a fost binecuvântată de către Preasfinția Sa Dr. Vasile Coman, Episcopul Oradiei. În urma acestei lucrări a fost distins cu rangul de „Sachelar”;
- În același an, la Românași a împrejmuit cimitirul parohial, a schimbat acoperișul bisericii, înlocuind țigla cu tablă zincată și a tencuit biserica în interior, pregatind-u-o pentru pictură în tehnica „frescă”. Lucrările de pictură au început în primăvara anului 1982 și au fost terminate în vara anului 1983. Pictura a fost executată de către pictorul Prof. Viorel Nimigeanu din Vișeul de Sus. În același an, la 28 august, Preasfinția Sa Dr. Vasile Coman a binecuvântat biserica. Cu această ocazie a fost hirotesit întru „Iconom”, cu dreptul de a purta brâu roșu;
- În 1991 – 1992 a construit o casă parohială nouă la Românași;
- În 1997 a ridicat în curtea bisericii un impunător monument în cinstea eroilor căzuți în primul și al doilea război mondial;
- În 24 iunie 2000 a sfințit monumentul eroilor și a pus piatra de temelie la Complexul de Asistență Socială Sf. Gheorghe pentru bătrâni și tineri adultizați. Cu această ocazie am fost distins cu rangul de iconom stavrofor. Complexul de Asistență Socială va cuprinde: 50 de camere cu 25 de băi pentru bătrâni, camere pentru asistență medicală, sală de gimnastică sportivă recuperatorie, punct farmaceutic, magazin de incintă, coafor, frizerie, club, bibliotecă, sală de mese, bucătărie, spații de depozitare, spălătorie, ateliere (mecanic și de tâmplărie), apartamente pentru oaspeți, birouri pentru administrație, etc. și o capelă pentru serviciile religioase. Valoarea actualizată a investiției este de 9.400.000,00 lei pentru întregul complex. Până la data de 1 ianuarie 2012 s-au efectuat lucrări la întregul complex în valoare de peste 7.000.000,00 lei, valoarea lucrărilor rămase de executat fiind de 2.400.000,00 lei.
- În 2009 a efectuat ample lucrări de reparații interioare și exterioare la biserică și la casa parohială.
O preocupare deosebită a manifestat pentru recuperarea proprietăților parohiei. A reușit să obținem 25,46 ha de pădure și 24 ha teren agricol.
În 9 iunie 2001 a fost distins cu titlul de cetățean de onoare al Comunei Românași.
În perioada 2006-2008 a fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului, iar în perioada 2008-2010 a fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Sălajului.
Pe plan social s-a implicat material și financiar în ajutorarea copiilor orfani, a bolnavilor și a bătrânilor lipsiți de ajutor. A dezvoltat în Parohia Românași un serviciu de îngrijire la domiciliu care este acreditat și care are în prezent 3 angajați și 20 de beneficiari.
În tot acest timp a fost preocupat deosebit și de latura învățătorească și de cea sfințitoare ale activității preoțești, propovăduind neîncetat Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos în mijlocul credincioșilor, păstrând adevărurile de credință, sfințind sufletele și călăuzindu-le spre mântuire.

Groupromo Publicitate - Realizare pagini web ,imagine ,publicitate si promovare online www.groupromo.ro